Expeditie IJs 2008

Expeditie IJs 2008 staat voor een bijzondere expeditie richting Spitsbergen die dit jaar plaatsvindt. Bijzonder, omdat de ongeveer 7.000 zeemijlen – 12.964 km met een slechts 12 meter lang en 4 meter breed stalen motorboot in ongeveer 9 maanden afgelegd wordt.

De reis begint op 20 maart 2008 om 9.00u in Drachten, Holland, het geboortedorp van het schip (Smelne Yachts BV). Vanaf hier naar Denemarken over het Skagerrak naar Noorwegen, richting vertrekpunt Tromsö, om vanaf daar de Barentszee naar Spitsbergen over te steken.

Van noord west Spitsbergen is de vervolgreis, afhankelijk van de ijssituatie, langs het pakijs naar Groenland gepland. Langs de kust van Groenland naar het zuiden, richting IJsland, langs Føroyar, Shetlandeilanden en Orkney. Vanuit Schotland over de Noordzee richting Nederland waar de expeditie weer eindigt.

Doel van deze expeditie is een directe, praktijkgerichte en een voor ieder begrijpelijke berichtgeving over de daadwerkelijke omvang van de ijs teruggang. De vraag wordt beantwoord of de smelting van het ijs door een natuurcyclus veroorzaakt wordt of door beïnvloeding van het milieu. Daarom worden de verafgelegen onderzoekstations en de oorspronkelijke bewoners bezocht, zodat de berichtgeving, tezamen met Harald Paul’s eigen bevindingen de daadwerkelijke situatie weergeeft.

Deze avontuurlijke onderneming wordt in meerdere uitgaven van het magazine „Yachtvision“ weergegeven inclusief foto’s.

Harald Paul is te bereiken op telefoonnr. 06- 23460688. Het is ook mogelijk om hem tijdens de expeditie te bereiken via zijn sateliettelefoon, nummer 008816/41432846.

De indrukwekkende expeditie is uitgebracht op DVD en kunt u bestellen via e-mailadres: ljharri@xs4all.nl.