Voorjaarstocht 2013 verslag Aartje van Tricht

Voorjaarstocht 2013

Wie waren erbij:

M.S. Vinking: Gunter en Siglinde
M.S. Dimo II: Gerard en Monika
M.S. Holiday: Klaus en Gundrun
M.S. Fa Morgana: Reiner en Christa
M.S. Trijntje : Frans
M.S. Marje : Sieb en Ans
M.S. Aquamarin : Jaap en Nettie
M.S. Jocep : Joop en Corrie
M.S. Manatee: Meindert en Eggie
M.S. Allure: Gerrit en Angela
M.S. Fajoma : Johan en Marieke
M.S. Neeltje Willem: Wim en Corrie
M.S. De Haar: Wim en Corrie
M.S. Masquotte: Ake en Mattie
M.S. Willem Broers: Fred en Fennie
M.S. Bon Bini: Cor en Aartje
M.S. Sea Witch: Albrecht en Bettie

Donderdag 25 april 2013
Met 3 schepen vanuit Drachten om 10.30 vertrokken richting Leeuwarden. Het is bewolkt en 18 graden maar gelukkig droog.

Zoals jullie weten gaan de koeien nu naar de wei, zijn de Smelne-vaarders erg blij. Trossen los en varen maar, starten de motoren iedereen mag het horen. Wij komen Leeuwarden binnen leuke brugwachter, tot dat er iemand niet betaald heeft, wij zullen geen namen noemen. Iedereen wachten de brugwachter liet niemand meer door, eerst betalen naar de kant daar lagen wij te dobberen, daar ben je klaar mee. Wij meerden af in de Prinsentuin om 15.30 waar de overige Smelne leden al lagen te wachten.

Gezellig de Stad in gewandeld, terrasje gepakt het kan niet meer stuk de Zon erbij wat wil een mens nog meer! Om 19.00 verzamelen in de Prinsentuin, de oudjes namen een stoeltje mee, maar dat mag de pret niet drukken. Meindert geeft een uitleg wat er gaat gebeuren, hij staat nog even stil bij onze zieke medeleden. Eggie trakteert op een drankje en een hapje, wat spontaan gevolg heeft dat er veel leden zijn die naar de boot gaan om ook iets lekkers te halen. Als klap op de vuurpijl trakteert Ake op de voorbijkomende IJscoman. Gerrit en Angela hebben dit gemist, lagen nog voor de brug die gisteren niet meer voor hen open ging!

Vrijdag 26 april 2013
Jammer, het regent maar de stemming is goed. Om 11 uur verzamelen bij de laatste brug richting museum:

Met 35 m/v naar het natuurmuseum Fryslan. Daar aangekomen werden wij in 2 groepen verdeeld, om vervolgens af te dalen naar de bodem van een Friese boeren sloot. Wij lopen onder water en toch blijf je droog……..Wij kregen een goede uitleg van het dierenrijk heel mooi gemaakt. De volgende rondleiding was boven de Walviszaal: Het dertien meter lange skelet van de potvis is in 1994 op Ameland aangespoeld. Indrukwekkend, zeker omdat blijkt dat hij voeten had, het was dus een mannetje, dus 100 jaar voor Christus zullen wij maar zeggen kon hij lopen op het land.

Wij hebben gezamenlijk koffie en thee gedronken en waren om 12 uur weer op het schip terug. Om 18.45 verzamelen bij Meindert en Eggie klaar voor het Diner in Leeuwarden. Nou dat was echt goed voor elkaar, wij hadden heerlijke vis/vlees, kortom een smakelijk diner voor herhaling vatbaar. Wel moet iedereen afrekenen, pas op dat hoort er wel bij, als je uitgaat! Restaurant ‘t Kookpunt aan de Ewal een aanrader voor iedereen.

Zaterdag 27 april 2013
Om punctueel 9.30 vertrokken richting Dokkum, er schijnt een mager zonnetje, wel koud. Ja, hoor wij hebben de eerste koeien in de wei gezien, hoera het wordt voorjaar wel laat maar toch! Meindert voert de troepen aan 18 schepen het is me een kapitaal, de bruggen gaan mooi op tijd open wat wil een mens nog meer, ja iets warmer graag! Wij komen precies om 12 uur voor de brug van Dokkum, alle 18 schepen kunnen er door. Boodschappen doen, nou dat valt tegen Cor heeft een ½ uur moeten lopen voor een pak melk. Klokslag 14.00 uur vertrekken wij richting Kollum.

De Holiday blijft achter met Fajoma, klein probleempje met de wc. Ricardo was er gelukkig bij, als wij die toch niet hadden!! Het dorp Kollum ziet er goed uit, centraal gelegen wij komen om 16.45 de haven binnen varen. Er zijn 80 ligplaatsen voor passanten dat is best veel, voor zo’n kleine plaats, kunnen andere dorpen nog wat van leren! Het is veel groter dan wij dachten, er is veel te beleven dit weekend. Wij vallen met de neus in de boter Kollumerkatdagen 2013. Dus de oudjes kunnen met de beentjes van de vloer, Johannes Rypma komt, nou wie had dat gedacht! Ja, hoor de zon laat zich ook nog zien, wat een bofkonten!

Nu gaan wij Kollum verkennen om 19.00 uur met z’n allen naar Chinees Restaurant de Golden River lopend buffet, dat is beter voor de beentjes. Wij hebben vandaag te lang stil gezeten. Het hele dorp is versierd met ballonnen 250.000, dat is me wat, er is een wereld record gebroken, geweldig.

Zondag 28 april 2013
Om klokslag 10 werden wij verwacht in het gloednieuwe clubhuis van de Jachthaven WSV De Rijd. Daar wachten de havenmeester Bertus en zijn vrouw Annie met heerlijke koffie en thee. Wij keken onze ogen uit naar het prachtige clubgebouw, geweldig door vrijwilligers gebouwd onze complimenten voor de leden van WSV de Rijd.

Om 10.30 stond ons een romantische toer te wachten door het Friese Land. Met 2 paardentrams gingen wij op pad, heel gezellig genietend van het Friese landschap. Wij hebben de Fogelsangh State bezocht, een particulier huis maar lijkt wel een museum. Wij werden opgewacht met Koffie thee en heuse Oranjekoeken. Daarna kregen wij een geweldige rondleiding en werd alles verteld over de families die er gewoond hebben. Nu nog in bezit van Kyra Livia baronesse van Harinxma thoe Slooten, je zult maar zo heten…..

Terug gereden naar Kollum, langs de boerderij waar Meindert voetstapjes, inmiddels voetstappen hadden gestaan. Genoten van het mooie weer, de zon erbij lammetjes in de wei, iedereen blij….. Vanmiddag vrij heerlijk in de zon, wat boffen wij met het weer.

Vanavond afscheidsdiner  Wij gaan met een grote groep lopend naar Restaurant Lauwersland in Oudwoude. Een paar leden gaan met de auto, voor hun een straat te ver, maar dat mag de pret niet drukken. Nu dat was een 5 sterren restaurant. Wij hebben genoten van het buffet, complimenten voor de kok.

Nog een dankwoord voor de organisatoren, Arno en Meindert en Eggie niet te vergeten. Marieke kreeg ook nog een presentje voor haar vertalingen, dus iedereen blij, fijne tocht gehad, goed georganiseerd, dankjewel, voor herhaling vatbaar.

Maandag 29 april 2013
Om 8.30 vertrokken maar wat jammer nou dat je geen antwoord krijgt als je kanaal 20 oproept. Als klap op de vuurpijl; het regent.

Einde Smelne tocht.

Het Nationaal park is hier niet ver vandaan, dus liefhebbers kunnen doorvaren naar bijvoorbeeld Lauwersoog. Wij kunnen terug zien op een geweldig weekend in Kollum en zijn vast van plan om de MARKANT FRIESLAND ROUTE te promoten.

M.S. Bon Bini, Cor en Aartje van Tricht, cenavantricht@hotmail.com