Expedition Canada 2009/2010

Onder de naam “Expeditie Canada” is de Duitse onderzoeker en avonturier Harald Paul samen met zijn vrouw Silvia op 15 mei 2009 vertrokken vanuit Drachten met als eindbestemming Canada.

Dat dit geen dagelijkse tocht is, geeft de naam expeditie al aan. Met een klein stalen motorjacht van 12 meter een trans-Atlantische oversteek maken is een zeldzaamheid. Voor zowel bemanning als het schip wordt het uiterste gevraagd. Nu, na het realiseren van de overtocht, is wel bewezen dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van de Smelne Vlet op hoog niveau staan.

Na totaal 3.818 zeemijl te hebben gevaren heeft de Gypsy Life de kust van Canada op 31 augustus 2009 bereikt. Een overtocht die onder extreme weersomstandigheden gemaakt is. Vanaf Harlingen werd koers gezet richting Schotland langs de Orkney eilanden, Shetland, Faeröer en IJsland richting Oost Groenland. De omronding van de beruchte Kaap Farewell (Zuid Groenland) met vervolgens de tocht langs de westkust van Groenland wat ook de gevaarlijkste etappe was. Dit in verband met de samenkomende stromingen, extreme golven die van alle richtingen komen, pakijs en orkaanwinden.

Op laatstgenoemd traject moesten er non-stop 467 zeemijlen worden afgelegd. Dit werd gerealiseerd in 71 uur met zware zeegang en een constante hellingshoek van 25 – 45 graden! Voor meer foto’s klikt u hier. Lees het logboek van de bijzondere belevenissen op de site van Harald Paul.